Owoce są źródłem witamin i minerałów. Ich różnorodność zadziwia smakiem i wyglądem. Poznaj nieznane fakty o owocach, ich zdrowotne właściwości i światowe rekordy.
Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce dostarczają witamin i składników mineralnych. Są prawdziwą bombą witaminową dla organizmu. Zawierają dużo błonnika, co wspiera trawienie. Działają alkalizująco na nasze ciało. Stanowią główne źródło potasu w diecie. Większość owoców jest niskokaloryczna. Jedzenie owoców wspiera lepsze samopoczucie. Zwiększa także zadowolenie z życia.
Pamiętaj! Owoce to bogactwo witamin i składników mineralnych oraz prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu.
Owoce a dobrostan psychiczny
Spożywanie warzyw i owoców poprawia dobrostan psychiczny. Osoby jedzące owoce i warzywa rzadziej zapadają na depresję. Badacze z Nowej Zelandii rozwiązali tę zagadkę. Eksperyment przeprowadzono na ponad 400 młodych osobach. Stwierdzono, że codzienne spożywanie owoców zmniejszyło odczuwany przez uczestników niepokój. Mężczyźni jedzący dwa kiwi każdego dnia byli energiczni. Byli pełni wigoru i chęci do działania.
Czy owoce naprawdę wpływają na nastrój?
Tak, badania sugerują, że regularne spożywanie owoców może zmniejszać niepokój i zwiększać energię.
Ciekawostki o popularnych owocach
Świat owoców to wiele nieoczywistych faktów. Jabłka, brzoskwinie i maliny należą do rodziny róż. Banany mają naturalne działanie zobojętniające kwas w organizmie. Zjedz banana, aby uzyskać kojącą ulgę na zgagę. Truskawki są jedynymi owocami z pestkami na zewnątrz. Przeciętna truskawka ma około 200 nasion. Truskawka jest krzyżówką poziomki wirgińskiej i poziomki chilijskiej. Dojrzała żurawina odbija się jak piłeczka. Odmiana truskawki 'Grandarosa’ to wynik prac badawczych.
Kiwi ma jadalną skórkę. Skórka zawiera wiele witamin i minerałów. Kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze. Ogórek składa się w 96,5% z wody. Pomidory są botanicznie owocami. Pomidory są subtropikalnymi owocami. Nie lubią zimna. Pomarańcze bez pestek mają wybrzuszenie na szczycie. Migdał nie jest orzechem. To członek rodziny brzoskwini. Szyszki sosnowe nazywano 'jabłkami sosnowymi’.
W pestkach jabłek, moreli i brzoskwiń znajduje się cyjanek. Substancje w grejpfrutach mogą wywoływać interakcje z lekami. Picie soku grejpfrutowego z lekami może spowodować przedawkowanie. Uważaj na owoce, jeśli jesteś uczulony na lateks. Osoby uczulone na lateks mogą być uczulone na kiwi i mango. Winogrona i rodzynki mogą powodować niewydolność nerek u psów.
Czy skórka owoców jest zdrowa?
Tak, skórka owoców jak jabłka i gruszki zawiera najwięcej witamin. Nie obieraj jabłek i gruszek, jeśli nie musisz. Obieraj owoce jak najcieniej, jeśli musisz je obierać.
Egzotyczne i najdziwniejsze owoce świata
Owoce egzotyczne pochodzą z krajów tropikalnych. Przyciągają niezwykłym wyglądem i smakiem. Dzięki handlowi są dostępne globalnie. Wiele z nich to prawdziwe zagadki. Warto próbować nowych smaków. Zwłaszcza odwiedzając kraje, gdzie rosną.
Poznaj niezwykłe smaki
- Kiwano (Ogórek kolczasty): Pochodzi z Afryki. Występuje też w Kalifornii, Chile, Australii. Ma zapach banana. Smakuje jak kiwi, melon, ogórek. Jest bombą witamin. Niskokaloryczny (44 kcal na 100 g). Zawiera więcej witaminy C niż cytryna.
- Ręka Buddy (Cytron): Rośnie w Azji. Ma kształt dłoni. Jada się tylko grubą skórkę. Jest kandyzowana. Ma pachnący, słodki aromat.
- Yangmei (Chińskie drzewo truskawkowe): Rośnie głównie w Chinach. Owoc jest intensywnie czerwony i jadalny.
- Monstera dziurawa: Znana jako Monstera deliciosa. Rośnie w Meksyku i Panamie. Owoc smakuje jak ananas z bananem.
- Karambola (Oskomian pospolity): Ma słodko-kwaśny smak. Dostępna w Polsce od jesieni do wiosny. Jest słodsza od kiwi.
- Durian: Nazywany królem owoców. Ma intensywny zapach. Znany z silnego, ostrego zapachu. Zawiera ponad 40 związków zapachowych. Ma delikatny smak. Często zakazany w hotelach. Jest bogaty w wiele witamin.
- Noni (Morwa indyjska): Stosowany w medycynie ludowej. Może powodować zapalenie wątroby. Ma właściwości bakteriobójcze. Działa przeciwzapalnie. Noni jest super owocem.
- Bottle Gourd (Tykwa pospolita): Rośnie w tropikach. Młode owoce są jadalne. Starsze zastępują butelki.
- Synsepal (Cudowny owoc): Uprawiany w Afryce Zachodniej. Zawiera mirakulinę. Mirakulina zmienia smak gorzkich i kwaśnych pokarmów na słodkie. Efekt trwa 1–2 godziny.
- Pitaja (Smoczy owoc): Rośnie w Azji Południowo-Wschodniej. W Ameryce Południowej też występuje. Jest owocem kaktusa. Powstaje po zapyleniu przez nietoperze. Kwiaty kwitną tylko nocą. Smakuje jak mniej kwaśne kiwi. Jest bardzo słodka i aromatyczna. Waga pitahaya wynosi 150-300 g, czasem do 1 kg. Można ją dodawać do sałatek. Pasuje także do deserów.
- Czerymoja (Budyniowe jabłko): Pochodzi z Ameryki Południowej. Ma smak przypominający lody. Waga owocu to do 3 kg. Jedno drzewo daje do 200 owoców. Jest bombą witaminową. Zawiera dużo witaminy C. Ma potas, który obniża ciśnienie. Zawiera 3 g błonnika na 100 g. Lepiej wybierać niedojrzałe owoce. Miąższ skrop sokiem z limonki. Użyj soku z cytryny lub pomarańczy.
- Rambutan (Jagodzian rambutan): Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Ma kolczastą, czerwoną skórkę. Wnętrze jest białe i soczyste. W 5-6 owocach jest 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jest niskokaloryczny. Wspomaga przyswajanie żelaza.
- Mangostan: Pochodzi z Malezji. To okrągły, ciemny fioletowy owoc. Ma soczyste wnętrze. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Ma działanie przeciwgrzybicze.
- Capuacu: Pochodzi z Ameryki Południowej. Masło capuacu stosuje się w kosmetyce.
- Miechunka (Złota jagoda): Pochodzi z Ameryki Południowej. Występuje również w Polsce. Daje dłuższe uczucie sytości.
- Jackfruit (Chlebowiec): Pochodzi z Malezji i Indii. Waga owocu przekracza 20 kilogramów. Jest świetnym zamiennikiem mięsa. Jada się go na surowo.
- Ugli: Został odkryty na Jamajce.
- Gujawa: Pochodzi z Karaibów, Ameryki Środkowej i Południowej. Drzewo gujawy ma 3-4 metry wysokości. Stosuje się ją do surówek. Nadaje się na kompoty i desery. Używa się jej do drinków i napojów alkoholowych.
- Opuncja figowa: Pochodzi z Meksyku. Uprawiana jest w ciepłym klimacie. Drzewo ma 2-4 metry wysokości. Wykorzystuje się ją do produkcji tequili. Robi się z niej soki i przetwory. Nadaje się na galaretki. Zawiera witaminy z grupy B i C. Ma wapń, fosfor, potas i żelazo.
- Flaszowiec łuskowaty: Występuje w Afryce, Indiach, Ameryce Płd. Znany jako słodka czekolada.
- Klejowiec jadalny: Pochodzi z Półwyspu Indyjskiego. Występuje w Indochinach. Średnica owocu to 5-23 cm. Stosuje się go w medycynie. Używa się go do perfum. Robi się z niego herbatę Matum. Klejowiec smakowity ma zastosowania lecznicze.
- Palmyra: Pochodzi z Indii i Sri Lanki. Uprawiana jest w Malezji i wschodniej Azji. Drzewo palmyry ma 30 metrów wysokości. Owoce mają 5-10 centymetrów długości. Nadaje się na kompoty i desery. Używa się jej do napojów.
- Marula: Pochodzi z Afryki Południowej. Występuje też w Afryce Zachodniej. Drzewo maruli ma 10 metrów wysokości.
- Głożyna pospolita (Jujube): Występuje w Azji, Europie, Australii. Rosnie w Japonii i na Kaukazie. Drzewo głożyny ma 5 metrów wysokości. Owoce mają około 25 mm długości.
- Pouteria sapota: Pochodzi z południowego Meksyku. Uprawiana jest w Ameryce Środkowej. Rośnie w północnej Brazylii i USA. Owoce mają 5-15 cm długości. Robi się z niej dżemy i soki. Nadaje się na wino i galaretki. Używa się jej do tortów i deserów.
- Longan: Pochodzi z Azji. Uprawiany głównie w Chinach. Cieszy się zainteresowaniem w Chinach i na Tajwanie. Występuje w Indonezji i na Bali. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.
- Santol malajski: Uprawiany w Tajlandii i Wietnamie. Występuje w Kambodży, Indiach, na Filipinach. Pochodzi z Filipin. Smak zmienia się z dojrzewaniem. Używa się go do produkcji alkoholi. Robi się z niego dżemy i soki. Nadaje się na galaretki i desery.
- Japońska hurma: W Japonii jest owocem narodowym.
- Feronia słoniowa: Skuteczny lek na dolegliwości trawienne.
- Langsat: Zawiera substancje zwalczające pierwotniaka malarii.
- Lotos: Jest jadalny. Orzeszki i kłącze smakują jak gorzkie orzechy.
- Salak jadalny: Zawiera wapń i potas. Skutecznie radzi sobie z biegunką. Ma chrupiącą konsystencję. Smakuje jak ananas.
- Grusza chińska (chojuro): Smakuje jak gruszka i jabłko.
- Czapetka samarangijska: Znana jako woskowate jabłko. Znana pod różnymi nazwami. Nazywana jest jabłkiem różanym.
- Nasiona Nypa: Wykorzystywane do produkcji alkoholi. Używane są do deserów. Mają orzechowy smak. Mają galaretkowatą konsystencję.
- Pomelo: Bogate źródło witaminy C. Zawiera dużo błonnika.
- Maracuyá: Pochodzi z Ameryki Południowej. Jest źródłem witaminy A i C. Zawiera potas, fosfor i magnez. Kupując na sok, wybieraj pomarszczone owoce.
- Granadilla: Pochodzi z Ameryki Południowej. Można ją znaleźć w Polsce. Jest bogata w witaminy A, B2, B3. Zawiera witaminy B6, B9, C, E, K. Ma fosfor, żelazo, wapń. Można ją wykorzystać na sok. Nadaje się na dżemy lub lody.
- Babaco: Pochodzi z Ameryki Południowej. Uważany za owoc młodości. Dobrze wpływa na skórę. Wpływa na procesy starzenia. Zawiera witaminy A, C, E.
- Lulo (Naranjilla): Pochodzi z Ameryki Południowej. Zawiera witaminy A, B1, B2. Ma witaminy B3, C. Jest źródłem wapnia i żelaza. Zawiera fosfor, błonnik i antyoksydanty.
- Tomate de árbol: Pochodzi z Ameryki Południowej. Zawiera witaminy A, B6, E. Ma magnez, fosfor, żelazo, wapń.
- Pepino dulce: Pochodzi z Ameryki Południowej. Smak przypomina melon. Zawiera witaminy C, A, B1. Ma sód, fosfor, wapń, żelazo.
- Taxo: Pochodzi z Ameryki Południowej. Zawiera witaminy A, B, C. Ma żelazo, wapń, fosfor.
- Tuna (Opuncja figowa): Pochodzi z Ameryki Południowej. Można ją znaleźć w Polsce.
- Mango para chupar: Mango do ssania. Słodsze i bardziej miękkie niż standardowe mango.
- Rogaty melon Latrybu: Pochodzi z Afryki. Ma kolczaste, pomarańczowe zewnętrzne. Miąższ jest zielony z nasionami. Jest dobrym źródłem witaminy C. Zawiera dużo błonnika.
- Ackee: Pochodzi z Afryki Zachodniej. Ma jaskrawoczerwone zewnętrzne. Wnętrze jest białe i kremowe. Jest trujący, gdy niedojrzały.
- Drewniane jabłko: Pochodzi z Indii. Występuje w Azji Południowo-Wschodniej. Ma twardą skórę. Wnętrze jest miękkie i włókniste.
- Lody fasola: Ma długą kapsułę. Nasiona otacza słodka miazga.
- Winogrona palców czarownic: Mają niezwykły kształt. Mają słodki, owocowy smak.
- Czarny sapote: Znany jako owoc czekoladowy. Ma bogaty, czekoladowy smak.
- GAC: Pomarańczowo-czerwony owoc. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej.
- Engkala: Wygląda jak mały ananas. Ma jasnoczerwony kolor.
- Apple słonia: Ma szorstką, brązowo-zieloną skórę. Ciało jest białe i włókniste.
- Pinuela: Ma kolczastą powierzchnię. Wnętrze jest jasnopomarańczowe.
- Pandanus: Ma dziwny wygląd. Posiada długie, spiczaste liście.
- Owoce kuli armatnich: Popularny owoc. Ma wyjątkowy smak.
Spróbuj nietypowych owoców. Zrób to podczas podróży do krajów egzotycznych. Wykorzystaj owoce do surówek. Nadają się na kompoty, desery. Zrobisz z nich napoje alkoholowe.
Owocowe rekordy Guinnessa
Świat owoców kryje wiele rekordów. Organizacja Guinness World Records dokumentuje je. Rolnicy i hodowcy dążą do niezwykłych rezultatów.
Największe i najcięższe owoce
Owoc | Rekordowa Waga | Rok | Kraj |
---|---|---|---|
Arbuz | 159 kg | 2005 | USA |
Pomidor | 3,51 kg | 2005 | Nie podano |
Pomarańcza | 1,5 kg | Nie podano | Nie podano |
Gruszka | ponad 3,5 kg | Nie podano | Nie podano |
Dynia | 1190 kg | Nie podano | Nie podano |
Jabłko (Hokuto) | 1,849 kg | 2005 | Japonia |
Najcięższe jabłko zebrał Chisato Iwasaki. Rekord padł na farmie w Hirosaki, Japonia. Odmiana Hokuto to krzyżówka Fuji i Mutsu. Indywidualna praca rolnika przyniosła ten sukces.
Najdroższe owoce
Rekordy dotyczą też ceny. Najdroższe truskawki sprzedano za 12 000 dolarów. Było to w roku 2022 w Japonii. Najdroższa gruszka w Japonii kosztowała 500 dolarów. Cena dotyczy roku 2021.
Inne rekordy
Najstarsze drzewo cytrusowe ma około 2500 lat. Największe drzewo nerkowca zajmuje 80 000 stóp kwadratowych. Produkuje 60 000 owoców rocznie.
Jak hoduje się rekordowe owoce?
Wymaga to specyficznych metod uprawy. Stosuje się systemy nawadniające. Monitoruje się pH gleby. Używa się agronomii. Czasem stosuje się hydroponikę. Ważna jest osobista troska plantatora.
Produkcja owoców na świecie
Produkcja owoców osiąga ogromne rozmiary. Niektóre owoce są uprawiane masowo. Dane dotyczą rocznej produkcji w tonach.
Najwięcej bananów produkuje się w Indiach. To 32 000 000 ton (2020). Chiny są liderem w produkcji arbuzów. Ich produkcja wyniosła 60 100 000 ton (2020). Chiny produkują też najwięcej jabłek. Wyprodukowano 42 400 000 ton (2019). Winogrona również dominują w Chinach (13 380 000 ton w 2019). Brazylia jest czołowym producentem pomarańczy (17 100 000 ton w 2019). Indie przodują w produkcji mango (24 700 000 ton w 2020). Chiny wytwarzają najwięcej mandarynek (19 700 000 ton w 2019). Chiny prowadzą też w produkcji brzoskwiń (15 190 000 ton w 2018). Gruszki to kolejna specjalność Chin (16 100 000 ton w 2018). Indie produkują najwięcej cytryn (3 100 000 ton w 2018). Roczna globalna produkcja cytryn to 21 350 000 ton (2020). Gruszki osiągają 23 110 000 ton (2020). Brzoskwinie to 24 570 000 ton (2020). Mandarynki to 38 600 000 ton (2020). Mango to 54 830 000 ton (2020). Pomarańcze osiągają 75 450 000 ton (2020). Winogrona to 78 020 000 ton (2020). Jabłka to 86 440 000 ton (2020). Arbuzy osiągają 101 620 000 ton (2020). Banany to 119 830 000 ton (2020).
Nieznane właściwości owoców
Owoce i warzywa to strażnicy zdrowia. Sięgamy po nie coraz świadomiej. Są bogatym źródłem błonnika. Warzywa strączkowe są źródłem białka. Granaty są bogate w przeciwutleniacze. Dynia jest dobrym źródłem witaminy A. Papaja zawiera enzym. Enzym pomaga trawić białka.
Czarny bez i jego moc
Owoce krzewu czarnego bzu są niedoceniane. Spożywanie soku z czarnego bzu wspiera odchudzanie. Poprawia też zdrowie metaboliczne. Badanie kliniczne wykazało korzystne zmiany. Dotyczyły mikrobiomu jelitowego. Badanie opublikowano w czasopiśmie 'Nutrients’. Potwierdza to coraz więcej dowodów. Czarny bez ma liczne korzyści zdrowotne. Ma działanie prebiotyczne. Picie soku może zwiększać spalanie tłuszczu. W badaniu dziennie spożywano 340 ml soku. Zaobserwowano spadek glukozy o 24%. Poziom insuliny spadł o 9%.
Czarny bez jest owocem niedocenianym zarówno pod względem komercyjnym, jak i odżywczym. – Aleksandra Bujas
Dodatkowe ciekawe fakty
Marchewki były pierwotnie fioletowe. Mogą zmienić kolor skóry na pomarańczowy. Jedna marchewka dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Gotowane marchewki lepiej wchłaniają beta-karoten. Awokado jest owocem, nie warzywem. Zawiera więcej tłuszczu niż inne owoce. Czerwona papryka ma więcej witaminy C niż pomarańcze. Pół szklanki suszonych fig ma dużo wapnia. Zawiera tyle samo wapnia, co pół szklanki mleka. Pollia condensata to najbardziej błyszcząca żywa istota. Znajduje się w świecie roślin.
Czy suszone owoce są zdrowsze?
Suszone owoce mają więcej kalorii niż świeże owoce. Są skoncentrowanym źródłem energii. Mogą zawierać więcej cukru.
Owoce to niezwykłe dary natury. Oferują bogactwo smaków i korzyści. Ich poznawanie to fascynująca podróż.
Zobacz także: